Raman BV Ergonomie

Ergonomie is de sleutel voor een gezonder leven

(Op maat van uw lichaam)

De afmetingen van onze gebruiksvoorwerpen zijn gebaseerd op menselijke  afmetingen (humane morfologie). Deze humane morfologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de afmetingen en verhoudingen van (delen van) het menselijk lichaam. Die metingen dienen als basis voor richtlijnen voor de industrie. Deze richtlijnen bevatten de gemiddelde afmetingen van het menselijk lichaam voor een bepaalde bevolkingsgroep.

Ze worden toegepast bij het ontwerpen van nieuwe zaken zoals auto’s, kledij of andere gebruiksvoorwerpen. Omdat een bevolking verandert, veranderen ook deze richtlijnen. Ergonomie is de fine-tuning van die afmetingen en de sleutel voor een gezonder lichaam.

Medium versus medium

Simpel gezegd houdt dit in dat de maten van uw kledij, de hoogte van uw stoel, de lengte van uw bed of de grootte van het deurgat bepaald zijn door de morfologie van onze bevolkingsgroep: de West-Europeanen.

In Azië is de bevolking gemiddeld kleiner, waardoor een T-shirt maat medium in Japan kleiner zal zijn als hetzelfde T-shirt in België op de markt komt. Het is ook zo dat een maat medium 20 jaar geleden kleiner was dan die nu is. Dat komt omdat een West-Europeaan gemiddeld wat meer weegt als vroeger en ook een stuk langer is.

Volgens het bureau van statistiek was een man in 1989 gemiddeld 177,3cm groot. In 2018 was dat 181,1cm. Dat is een toename van maar liefst vier cm over een periode van dertig jaar.

Massaproductie versus tailormade

Gebruiksvoorwerpen worden zodanig ontworpen dat ze functioneel willen zijn voor een zo groot mogelijk deel van de doelgroep. Helaas zijn niet alle voorwerpen hiervoor geschikt en dringt zich een meer gepersonaliseerde oplossing op. Deze personalisering is gebaseerd op de ergonomie.

De ergonomie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over lichamelijke klachten. Klachten ontstaan heel vaak door een de onevenwicht tussen wat van het lichaam gevraagd wordt en wat het lichaam aankan.

Iemand die jaren aan een stuk aan een bureau moet werken waarbij het beeldscherm niet recht voor de gebruiker staat, zal vroeg of laat nekklachten ontwikkelen. Als die klachten er zijn, verdwijnen die pas als de oorzaak wordt aangepakt en het beeldscherm op de correcte plaats wordt gezet.

Ergonomie: preventie versus therapie

Het is helaas zo dat er pas aan ergonomische oplossingen wordt gedacht als (chronische) klachten niet verholpen kunnen worden. Nochtans kan het preventief gebruik van ergonomische middelen ervoor zorgen dat de klachten zelfs niet optreden.

Wist u dat In België lage rugpijn verantwoordelijk is voor 12 procent van alle ziekteverzuim van minimum 4 weken? Wist u ook dat heel wat van die klachten veroorzaakt zijn door een onaangepaste belasting op het werk?

Door het preventief toepassen van ergonomische aanpassingen op het werk, kunnen heel wat van die rugklachten vermeden worden. Dit heeft niet alleen een grote impact op de gezondheid van de werknemer zelf, maar ook op de gezondheid van de onderneming en op de ziekteverzekering. Ergonomie is dus zeker een sleutel tot een gezonder leven.

Wat kan Raman BV voor u doen?

Bij Raman BV gan we niet over 1 nacht ijs. We bespreken de noden en bekijken met welke producten uit ons assortiment we u kunnen helpen. Met onze hoog-laagtafels maken we van uw bureau een dynamische werkplek. Onze ergonomische hulpmiddelen verminderen de belasting op uw spieren en gewrichten bij repetitieve handelingen. De zitmeubelen kunnen zowel professioneel als privé ingezet worden. Met onze slaapoplossingen zorgen we er voor dat u ook ’s nachts op uw rug kan rekenen.

Meer lezen?

  • Op ergonomiesite.be staat alles wat met ergonomie te maken heeft.
  • De site van Statbel, het Belgische bureau voor statistiek, is een snoepwinkel voor wie van cijfertjes houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *